Warsztaty kulinarne

20 kwietnia w Zespole Szkół Licealnych i Zawodowych w Olecku zorganizowano „Warsztaty Kulinarne”.  W spotkaniu uczestniczyło 46 osób. Przybyłych na spotkanie przywitali Andrzej Kisiel, Starosta Olecki oraz Beata Stypułkowska, dyrektor Zespołu Szkół Licealnych i Zawodowych w Olecku. Rozpoczęto od prelekcji na temat składu produktów żywnościowych. Marzanna Pojawa – Grajewska, dietetyk mówiła, że jedzenie wpływa na to, jak się czujemy, jak pracujemy oraz wyglądamy. Polepszacze, zagęszczacze, barwniki i sztuczne konserwanty mają nadać atrakcyjny wygląd, poprawić smak, przedłużyć okres przydatności do spożycia, spulchnić, zagęścić… Jednak wiele z tych substancji dodanych do żywności może powodować lub nasilać problemy zdrowotne, np. reakcje alergiczne, bóle żołądkowe, astmę, zapalenia skóry, migrenę,… Dieta powinna być naturalna i zrównoważona, pozbawiona składników przetworzonych i chemicznych. Przed zakupem produktu warto więc przeczytać etykietę i dowiedzieć się, czy produkt spełnia nasze oczekiwania.
Kolejną część spotkania w pracowni gastronomicznej ZSLiZ poprowadziły Alicja Drażba i Anna Kulis. Uczestnicy mogli zobaczyć i przekonać się, że można szybko i smacznie samemu przygotować zdrowe posiłki z produktów, takie jak np. ciastka z otrębów pszennyh, batoniki musli, kurczaka z warzywami na parze, sok z pietruszki, … Prowadzące przekonywały, że zdrowe odżywianie to także odpowiednie i samodzielne przyrządzanie potraw. W przerwie grupa zobaczyła, a część kobiet również uczestniczyła w „MARATONIE ZUMBY” na sali gimnastycznej szkoły. Następne zajęcia kulinarne poprowadziła Iwona Żelichowska, która zapoznała z tajnikami kuchni marokańskiej, pełnej aromatów wspaniałych naturalnych przypraw. Przekazała paniom kilka przepisów tej kuchni. Po krótkim instruktarzu uczestniczki w zespołach zajęły się przygotowaniem potraw. Warsztaty zakończono degustacją smacznych i zdrowych posiłków kuchni marokańskiej.

Sporządziła: Halina Kasicka
www.zdrowie.powiat.olecko.pl